Tällä ohjeella olen tehnyt useasti suolaista tarjottavaa juhliin. Ohje on vuosien takaa Kodin Kuvalehdestä.

Taikina

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 tl suolaa

2 rkl hunajaa

5 dl omenaraastetta

2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

5 dl sämpyläjauhoja

8 dl vehnäjauhoja

100 g voita


Päälle

1 muna

1 dl auringonkukansiemeniä


Täyte

400 g valkosipulituorejuustoa

300 g kylmäsavulohta

1 tl sitruunapippuria

1 tl basilikaa

1/2 sitruunan mehu

2 dl kuohukermaa

salaatinlehtiä


Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, hunaja, omenaraaste ja auringonkukansiemenet. Vatkaa joukkoon sämpyläjauhot ja alusta taikina vehnäjauhoilla. Lisää loppuvaiheessa mukaan notkea rasva. Anna taikinan kohota rauhassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ne pellin kokoisiksi levyiksi. Anna kohota. Jaa levyt taikinapyörällä noin 4x4 cm paloiksi, voitele munalla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista uunissa 200 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita tuorejuustoon hienoksi leikattu kala ja mausteet. Lisää joukkoon vaahdotettu kerma. Leikkaa leipäneliöt halki ja sivele molemmin puolin lohitahnaa, pane väliin salaatinlehti.