Tämän kahvikakun ohje on Pirkasta.

1260540133_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


200 g taateleita

1 dl mantelirouhetta

150 g margariinia

3 dl sokeria

3 munaa

4½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

1½ dl maitoa


Kuorrutus

2 rkl sokeria

50 g margariinia

½ dl kuohumermaa

4 dl tomusokeria


Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää taikinaan jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla, noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.

valmista kuorrute. Ruskista sokeri teräskattilassa. Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa. Kaada joukkoon kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.

Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu.