Taikina

150 g voita tai margariinia

5 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 prk kermaviiliä (200 g)


Täyte

n. 800-900 g omenoita

1-2 rkl sitruunamehua

1 dl sokeria

2-3 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

2 rkl vehnäjauhoja

Pinnalle

tomusokeria

 

Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Leikkaa irtopohjavuoan pohjan kokoinen pala leivinpaperista. Voitele vuoan reunat. Ota taikinasta 1/3 erilleen. Levitä loppu taikina pohjalle ja reunoille. Kauli taikinapala kanneksi esim. leivinpaperin päälle. Nosta vuoka ja kansi jääkaappiin.


Kuori omenat (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, huuhtelu riittää) ja poista siemenkodat. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi tai leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Lisää muut täytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte vuokaan ja nosta/kumoa kansi päälle.  Pistele haarukalla. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta. Siivilöi pinnalle tomusokeria ja tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen- tai jäätelön kanssa.