Ohje on Apu-lehdestä.

Rypäletartaletti

260848.jpg

12 palaa

Pohjataikina:
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,5 dl tomusokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
6 keltuaista
1,25 dl sokeria
reilu 0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
puolikas vaniljatankoa
75 g suolatonta voita tai leivontamargariinia
Päälle:
tummia, siemenettömiä viinirypäleitä

Sekoita taikinan raaka-aineet keskenään listan järjestyksessä tai kaikki kerralla monitoimikoneessa. Muovaa taikina palloksi ja anna sen levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä tunnin ajan.

Kauli taikina ja nosta se kaulimelle kevyesti kiepautettuna torttuvuokaan (halkaisija 25 cm tai kahteen pitkänomaiseen piirasvuokaan).

Leikkaa pois yli menevät taikinareunat. Pistele pohja haarukalla ja kypsennä uunin keskiosassa 180 asteessa noin 12 minuuttia.

Sekoita vispilällä kulhossa vaniljakreemin keltuaiset, sokeri ja vehnäjauhot.

Mittaa paksupohjaiseen, teflonpinnoitettuun kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja rapsuta toisen puolikkaan siemenet maitoon. Lisää myös tangonpuolikas kattilaan ja kuumenna maito kiehuvaksi.

Kaada tilkka kiehuvaa maitoa keltuaisseokseen, sekoita ja kaada keltuaisseos vähin erin kattilaan maidon joukkoon.

Anna seoksen kiehua pari minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja ota vaniljatanko pois. Sekoita joukkoon kuutioitu voi.

Kaada täyte puhtaaseen astiaan, peitä tuorekelmulla ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Vatkaa viileä täyte tasaiseksi ja levitä paistetulle, jäähtyneelle torttupohjalle.

Pese ja kuivaa viinirypäleet ja asettele ne tortun päälle. Viimeistele pinta tomusokerilla.